петък, 16 декември 2016 г.

Торта "Три шоколада" / Triple Chocolate Cake



Броите ли дните? Остава съвсем малко до Коледа и невероятното удоволствие да правиш
Н-И-Щ-О по цял ден! Е, ако не броим периодичните разходки до масата, хладилника и порцелановия трон, може да се кажа, че почти няма причина да сваляте пижамата няколко поредни дни. Не, не казвам, че смисъла на празника е това, но защо да се лъжем ?! прехвърлиш ли определена възраст най-големия подарък, на който се радваме тези дни е именно възможността да се събуждаш без досадната аларма, да замениш неудобните офис дрехи с плюшен халат и да прекараш няколко дни, мързелувайки на топло, гледайки коледни филми сред мъждукащата светлина на коледните лампички от елхата и невероятните аромати, носещи се от кухнята. Масата е отрупана, баниците за готови, месото се пече на бавен огън във фурната, бурканите са сладки са препълнени с всякакви бонбони и бисквити от дни, а в хладилника...в хладилника спокойно си чака реда ето това:


Изкусителната торта с три вида шоколад.......защото "Good Things Come In Threes" 



Ако досега не сте имали удоволствието да опитате тази торта, то не живейте живота си в неведение, ами поправете тази грешка. Става въпрос за торта с три вида шоколад, за Бога!


Всеки пласт от това удоволствие е перфектен като плочките на Райън Гослинг, а във всяка хапка се наслаждавате на естественото балансиране на различните вкусове на шоколада. 


Заслугата на рецептата не е моя, а на моя приятелка, но след като се поразрових се оказа доста позната торта, с малки изменения тук-таме. Крайно време беше да се появи и тук...в моето тортено царство! 
Но без повече отлагане, ето и как да я приготвите, като започвам със списъка с продуктите:
Необходими продукти:
200 г какаови бисквити
50 г млени ядки 
5 с.л. захар
80 г масло
1 литър течна сметана
500 мл прясно мляко
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
200 г бял шоколад
3 бр. желатин 

Започваме като в подходящ съд смесваме сметаната и млякото. В блендер смилам бисквитите (използвах "Закуска") . 

                             
Смесвам ги с млените ядки, като тук се спрях на бадеми, защото такива имаше на "изостаналия" щанд в Кауфланд.  :) Прехвърлям във формата за торта с махащи се стени, с диаметър 24 см. Прибавям разтопеното масло и разбърквам, като след това разпределям равномерно по дъното на съда, притискайки леко с ръка, за да се оформи блат. Пъхам в хладилника за кратко. 

                           

През това време накисвам едно пакетче желатин в малко студена вода, за да набъбне. Този е от "Кауфланд" и по-различен грамаж от други марки например, но вие винаги може да се ориентирате по това, за какво количество течност е пакетчето. Почти винаги е за 500 мл, а точно по толкова разделяме и млечно-сметановата течност на три части. Прехвърлям една част в касерола  прибавям захарта и слагам на котлона да се загрее почти до точка на кипване. 

                           

Дърпам от огъня и прибавям начупения черен шоколад и набъбналия желатин и разбърквам докато е разтвори всичко  се получи хубава, хомогенна, шоколадова смес. 


Изливам върху извадената от хладилника форма за торта, като съм облепила процепите на дъното с тиксо, за всеки случай. Прибирам в хладилника да стегне.

                          

За втората и третата част от сместа не слагаме захар, тъй като шоколадите са достатъчно сладки. При първия пласт обаче ми отне повече време да разтворя шоколада изцяло, затова за следващите пластове процедирах по друг начин. В купа слагах шоколада и прибавях половината от горещата течност. Разбърквах с телена бъркала, докато стане на крем и продължавайки да бъркам, прибавях и останалата част от сместа. Накрая прибавяме и набъбналия желатин. 

                

Излизвам всяка част последователно, след като предишната е стегнала, като оставям леко да изстине преди това, за да не "размекне" слоят отдолу. Пъхам в хладилника за през нощта.


На сутринта, извадих от формата и украсих с малко поръсено какао и шоколадови звездички.


Тортата не е никак трудна за правене, макар и отнемаща малко повече време заради времето за стягане на пластовете. Затова пък обаче е торта, която не изисква печене, което е голямо предимство и може да я направите навсякъде. Стабилна е за пренасяне, ако ходите на гости, а за вкусът й.....няма какво да се каже друго:  Просто божествен!
Затова...просто я опитайте! :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


95 коментара:

  1. Каква марка е сметаната? При този богат избор на пазара, е хубаво да се отбележи, за да не хвърлим, сместа в боклука. А иначе, поздравления, толкова вкусно изглежда и предполагам, че е, щото ми иде да я изям през монитора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не бих направила ненужна реклама, тъй като знам, че тортата би станала с всяка течна сметана, която ви допада на вкус, било то растителна или животинска. Аз използвах растителна, тъй като такава имах под ръка и ми допада вкусът й. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте Люси :), бих искала да попитам как мога да направя крем "3 шоколада". Искам да е пак с 3 вида шоколад, но да е по-кремообразно и в чашка. Яла съм в сладкарница "крем трилогия"-точно това искам, но никъде не мога да открия рецепта. Ако ми споделите рецепта или ми дадете съвет ще Ви бъда благодарна :) Поздрави, Радослава :)

      Изтриване
    3. Привет, Радослава. Предполагам говорите да седи повече като мус. Може да направите същите стъпки но да прибавите разтопените шоколади към вече разбита на сняг сметана.
      Не съм яла този крем иначе и мога само да предполагам, но тъй като знам, че сладкарниците работят с много сухи заготовки за кремове, не са ми много по вкуса.
      Поздрави!

      Изтриване
    4. много благодаря :)

      Изтриване
    5. Анонимен16 май 2017 г., 6:44

      Здравейте, понеже до сега не съм работила с желатин, може ли малко повече разяснение за частта с него.

      Изтриване
    6. Здравей, Анонимен. Има различни видове желатин - на листа или прах. На опаковката на всяко обаче си пише колко от него трябва да желира 500 мл течност. Взимате колкото е необходимо и го накисвате във вода - при прахчетата може и 50 мл, при листата, купа с вода. Оставяте прахчето да набъбне и да стане гумено и е готово за употреба. Листата пък стават меки и пластични. От там насетне е по рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ауууу , страхотно !!! Не съм по сладките неща , ама никак не ме бива , но ...... След това което прочетох и видях ....... Още тези дни се заемам и макар да си знам ,че никога няма да е като с твоя перфектен вид , знам че на вкус ще е уникална :)
    Весели празници !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на теб, В! Сигурна съм, че ще се справите!

      Изтриване
  3. Супер изглежда и май ще я направя тези дни. Ако във формата се сложи фолио под блата ще се избегне момента с изтичане. До тук каквото съм правила от предложенията ви винаги се е получавало и се е харесвало на мен и останалите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Да, може и с фолио :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей Люси тортата е направо зашеметяваща.Празничното настроение в което сме влезли вече изисква и празнична трапеза.Още утре запретвам ръкави и ще опитам да я направя.
    На масата тези дни без сладко не се сяда.Желая ти весели празници с твоето семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Вероника! Весели празници и на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  5. Здравей Люси,
    тази торта е поредното изкушение. Голям фен съм ти и често правя торти по твоите рецепти (макар и не толкова сполучливи понякога). Мисля да изпробвам скромните си способности и с тази торта, но имам въпрос - възможно ли е да сменя желатина с нещо друго? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря :) ! Може да го замениш с агар-агар и куахада, но не съм работила с тях досега, и не съм сигурна, че и двете се намират в България. агар-агар може да намериш може би във веган магазини. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Еха, просто съвършена :)
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Прегръдки и весели празници от мен!

      Изтриване
  7. Тази торта се прави с куахада, а не с желатин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, но тъй като не се намира в България, желатинът е добра опция. Поздрави!

      Изтриване
    2. Анонимен ,бихте ли я показали с куахада ,по -какво се различава!?

      Изтриване
  8. Страхотна идея за торта! Благодаря! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей! Чудесна торта за предстоящите празници!
    За торта с диаметът 26 см. как да увелича пропорциите... или да използвам тези, просто ще станат по-тънки пластовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да ползвате и тази рецепта, но ще стане малко по-ниска. Поздрави!

      Изтриване
    2. Десислава Николова6 май 2017 г., 19:59

      Моята форма е 26 см. Сложих 300 гр. 4аени какаови бисквити на 125 гр. масло. Другите пропорции ги запазих.

      Изтриване
  10. Перфектна си, Люси!!!
    Браво, момиче хубаво!
    Прегръдки и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!
      Прегръдки и от мен!
      Желая ти весели празници, мила!

      Изтриване
  11. Каква точно сметана ползвахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползвах растителна неподсладена, но може да ползвате подсладена, ако обичате по-сладко или пък да ползвате животинска. Важното е вкусът да ви допада. Поздрави!

      Изтриване
  12. Molq kajete kolko jelatin da sloja na blat? I kak da napravq shokoladovite zvezdichki? Az q napravih tezi dni obache po recepta jelatina beshe15g. Mnogo ne se useshta vkusa na shokolada..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвах желатина на Кауфланд, който е от 7г, ако не се лъжа. Мисля, че е въпрос на вкус. Звездичките са готови и купени от магазин. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Как можа така равна и перфектна да я направиш! Великолепна е, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Весели празници, мила!

      Изтриване
  14. Здравейте
    Тортата е следващата,която ще направя....изглежда уникално :)
    А какви са бисквитките за украсата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Шоколадовите звездички са купени от Холандия. Поздрави!

      Изтриване
  15. Страхотна е, весели празници :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!Весели празници и на теб!

      Изтриване
  16. Здравей Люси, само един въпрос, ама важен! Течната сметана каква е? Имам предвид на растителна основа ли е, сладкарска за разбиване (т.е. подсладена) или животинска и колко процента масленост, че има толкова видове, че се обърках в Кауфланд какво точно да взема, а ми се ще да направя това изкушение. От много време му се каня, но все ми изяждат някой от видове шоколад вкъщи. Светлан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Тортата може да се направи и с мляко, което следва, че няма голямо значение каква сметана ще вземеш, а по-скоро каква обичаш на вкус, тъй като това ще се усеща и в крема. Ако обичаш по-сладко, вземи подсладена, ако обичаш по-натурален вкус, използвай неподсладена, ако искаш да е по-маслена и плътна на вкус, вземи животинска. В случая взех неподсладена, растителна и съм изключително доволна от вкуса. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Благодаря ти много за изчерпателния отговор. Весели празници. Светлан

      Изтриване
  17. Люси, божествена е, като всичко излязло изпод ръцете ти!

    ОтговорИзтриване
  18. Вълшебница...
    Благодаря за удоволствието,
    поздравления за теб и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Весело посрещане на празниците, мила!

      Изтриване
  19. Мисля, че това ще е изборът ми за новогодишната трапеза и същевременно за първа торта ever. Вълнувам се, като с всяко първо нещо. И понеже разглеждах доста и се спрях на твоите красиви торти, Люси, си мисля да ти отправя предизвикателство за следващата година, а именно фондан глазура. Там има много поле за изява, освен това има и много рецепти за захарни теста, защото обичам всичко да си правя сама, твърде лесно е да си купиш готово от магазина (не, че е нещо лошо, разбира се). Та ми е интересно ти какво би избрала и сътворила по темата. Очаквам с нетърпение подобаващ отговор на това предизвикателство. С пожелания за сладка творческа енергия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Калинка и благодаря :) Имам няколко фонданови торти в блога, но тъй като не сме му фенове на вкуса, го избягвам. Може би ще експериментирам някой път с него отново, но мисля, че при толкова голям избор от майстори на фондана в нета, не са много моята специалност и си ме привличат торти с декорация от шоколад, карамел,ядки и всякакви естествени вкусове, за сметна на захарното тесто. Поздрави и благодаря все пак за предизвикателството...кой знае, може да излезе някой повод!

      Изтриване
  20. Здравейте! Тортата изглежда превъзходно и смятам да я направя. Искам да попитам само дали правилно съм разбрала, че сметаната и млякото се смесват, без сметаната да се разбива предварително на сняг?
    Благодаря предварително и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, не се разбива! Поздрави и весели празници и на вас! :)

      Изтриване
  21. Как така с мляко тоест без сметана изобщо ли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може тортата да се напарви и само с мляко, но според мен е много "постна". Поздрави!

      Изтриване
  22. Колко време отнема да стегне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки пласт стяга в хладилника за около половин час. Поздрави!

      Изтриване
  23. Проблем ли е, ако не се ползва такава форма за тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каква имате предвид? Хубаво е да е с такива размери за такъв вид или да е с махащи стени, за да се вади по-лесно парчето, но и да не е точно таква, пак ще стане. Поздрави!

      Изтриване
  24. Да и аз за сметаната исках да питам . Тя в какви опаковки е ? Тези картонените като прясното мляко ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам такава като от мляко, но вие може да ползвате и друга. Не препоръчвам заквасена, но и тя ще стане. Поздрави!

      Изтриване
  25. Здравейте! Днес моята голяма дъщеря има Имен ден и направих тортата по вашата рецепта. Стана невероятна и много вкусна .Благодаря и весели празници ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря! Радвам се, че ви е харесла! Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  26. Здравейте направих първия крем но не иска да стегне защо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Освен проблем с желатина и слаб хладилник, за друго не се сещам :)

      Изтриване
  27. За много години,Люси! С пожелание за една по-здрава, по-мирна, по-успешна и по-щастлива година!
    Много отдавна се каня да направя някоя от твоите торти и тази беше първата. Направих я за Нова година и с радост споделям, че стана страхотна! Много сполучлива рецепта. И видът, и вкусът й са чудесни. И най-готиното е, че не се пече!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина това, че не се пече е много приятно за празниците, когато всяко ястие минава през печката, а времето не достига! Усмивки от мен!

      Изтриване
  28. Честита нова година, Люси! Нека 2017-та бъде по-мирна, по-успешна и по-щастлива от предходната!
    Направих тази торта за Нова година. С радост споделям, че рецептата е много сполучлива! И на вкус и на вид се получи страхотна!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Бранка! Щастлива Нова 2017-та и на теб!

      Изтриване
  29. Здравейте,каква марка шоколади използвахте , защото често когато смеся шоколад и мляко ,шоколадът се пресича ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илияна! За да не се пресече, трябва да го направите по-втория начин, както съм описала в рецептата. Първо начупения шоколад, после малка част от горещата сметана, така че да стане на течен шоколад и после при енергично бъркане доливате останалото и се разбива равномерно, Така няма да има парченца. Поздрави :)

      Изтриване
  30. Здравейте!Два пъти я правих,вече и пак ще я направя.Много я харесахме всички.Всичко което съм правила от вашите рецепти е наистина добро.Поздравления и благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Янита! Поздрави сърдечни и от мен :)

      Изтриване
  31. Здравейте, искам да попитам ако си направя и 3те вида шоколад заедно и след това само да сипвам във формата дали ще стане или много ще изстинат следващите. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Според мен опасността да ти стегнат прекалено кремовете е доста голяма, затова се прави на три пъти. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря, всичките Ви рецепти са уникални и ги пробваме вкъщи :), Успех

      Изтриване
  32. Страхотна рецепта! Днес съм планирала да я правя, но нямам време да престои 1 нощ в хладилника. Ще стане ли вкусна,ако е престояла 3-4 часа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма проблем, стига да стене добре желатина, вкусът ще е вече там :) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  33. Здравейте,
    поздравления за тортата и благодарност, че я споделяте с нас! Изглежда много атрактивна и вкусна и смятам да опитам да я направя. Два уточняващи въпроса бих искал да Ви задам! Нямам много опит при работата със желатин, а зная, че трябва деликатно да се подходи с него, за да няма проблеми :) Бях чел някъде, че като се добавя към затоплена смес трябва първо да му се изравни температурата като от топлата смес се сипва на малки количества към него и слет това целия желатин в сместа. До колкото разбрах, Вие го оставяте да набъбне и целия го добавяте към сместа? Има ли правилен начин?
    И другия ми въпрос е, тъй като обичам аромата и вкуса на кафе, мога ли вместо какао готовата торта да поръся със смляно кафе?
    Благодаря предварително, пожелавам Ви успешна и творчески, а и не само, богата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светльо! По моя метод тук си спестяваш това изравняване на температурите, тъй като желатинът не е горещ, а течността студена. Той е на стайна температура, а течността гореща и се разтваря много бързо. Няма проблем разбира се да я поръсиш с кафе, щом вкусът ти допада. Поздрави и успех! Ще чакам отзиви!

      Изтриване
    2. Здравейте , и аз я правих, но ми се нацепи и се разпадна , не знам защо така , имате ли идея, сва пъти я правих и двата така се получи.

      Изтриване
    3. Привет, Анита! Не разбирам какво е това нацепване? Може би желатинът не ти е стегнал. За това количество течност желатините са предостатъчно, а да не забравяме, че в крема за стягащ елемент има и шоколад,което я прави невъзможно за разпадане. Може би има нещо в качеството на продуктите, които ползваш или допускаш някаква грешка, която не мога да знам каква от тук за съжаление.

      Изтриване
  34. Когато аЗ правих тази торта нещо белият пласт не ми хареса стоеше ми малко блуткав и си мисля че ако сложа 2 бр шоколад ше стане по добре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм доволна от вкуса на белия шоколад. Тони, да не ти стане твърде твърд крема само...

      Изтриване
  35. Здравей, Люси! Само да се похваля, че направих тортата и стана страхотна! Стъпка, по стъпка, по твоето описание, продукти и количества и се получи, за което съм ти благодарен!
    Приятелите, с които я споделих, останаха очаровани! В комбинация добавих и хубаво кафе, и лека музика и неделния след обед (тогава я правих), остана запомнящ се!
    Добавям я към любимите ми твои рецепти, заедно с един шоколадов тарт с малини и карамел и чийзкейка без печене :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Светльо :) цялата картинка звучи направо приказно ! Сърдечни поздрави и дано списъка с любими рецепти от блога се увеличава :)

      Изтриване
  36. Здравеите тортата много ме заинтригува ,но за съжаление нямам почти никакви сладкарски способности .Може ли до ми обясните допълнително кокво ще рече желатина да набъбне и във колко вода и до ми кажете за течната сметана нещо от вида на пастьоризирано мляко ли е или такава като за глазура ,извинявам се и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Има два вида желатин - на листа или на прах, В България по-често се намира на прах. Ако ползвате на листа, те са твърди и се потапят в купа с вода, докато омекнат и станат като мека "желе". Когато е на прах, изсипете го в малка чашка, а отгоре сложете вода, колкото да го намокри целия. Като престои малко, той омеква и увеличава обема си и става като гума. Тогава може да се използва. Сметана може да ползвате всякаква - растителна, животинска или друг вид готварски крем, който допада на вкуса ви! Поздрави!

      Изтриване
  37. Необходимо ли е желатина да се втренчи на водна баня преди да го прибавим към шоколадовата смес или само да набъбне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Трябва само да набъбне. Той си се разтваря сам в горещата смес. :) Поздрави!

      Изтриване
  38. Здравей,Люси!Пропуснала съм момента,че трябва първо да охладя сместта преди да я излея върху вече отразената.Какво да очаквам ?Поздрави! Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валя. Има опасност първия слой сега да се поразтвори от топлината и малко да се слеят пластовете, вместо да са така отчетливо разделени. Надявам се всичко да е наред все пак! Поздрави!

      Изтриване
  39. Здравей, Люси!Наскоро попаднах в блога ти и останах доста очарована. Поздравления за чудесните идеи и рецепти, особено за тортите. И аз като теб обичам изкуството под всякакви форми, но кулинарията ме влече най-много... Скоро имам рожден ден и съм решила да направя тази торта за моите гости. Интересува ме ще ми стигне ли за 13-15 човека? И ако не, с колко да увелича продуктите, за да стане по-голяма.Благодаря!Поздрави! Рени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рени и благодаря за думите. Мисля, че тортата е достатъчно за толкова хора и няма да е необходимо да увеличаваш дозата, освен ако не искаш големи парчета ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  40. Здравейте и благодаря за страхотната идея!Искам само да ви попитам може ли блатовете да стягат във фризер, тъй като нямам достатъчно силен хладилник. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лина, няма проблем да стегнат и във фризера. Даже по-бързо ще стане ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  41. Здравейте Люси! Туко що опитах да я направя, но се опасявам, че първия блат е прекалено воден. Не знам как трябва да изглежда, спазих всички указания...но дали ще стегне след като е толкова воден...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Божана, няма проблем, стяга всичко :) Желатина желира и вода, така че не се тревожи :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...